Peelingi kwasowe


JAK DZIAŁAJĄ KWASY KOSMETYCZNE?

Efekt zabiegu przy użyciu kwasów zdecydowanie różni się od efektu po tradycyjnym peelingu, ponieważ ich działanie polega na stopniowym rozluźnianiu wiązań chemicznych między komórkami warstwy rogowej a cementem międzykomórkowym, w wyniku czego pozbywamy się wierzchniej warstwy martwych komórek. Dodatkowo kwasy mają wpływ nie tylko na naskórek, ale również na głębokie warstwy skóry. Dzięki temu stymulują produkcję włókien kolagenowych i elastyny oraz składników naturalnie występujących w skórze, które są odpowiedzialne za wiązanie wilgoci. Zwiększa się również ogromnie absorbcja skóry. Nałożenie produktu aktywnego po takim zabiegu zwiększa swój efekt kilkunastokrotnie.


KWAS MIGDAŁOWY

Profesjonalny zabieg o bardzo dużej skuteczności. Polecany dla skóry normalnej i wrażliwej . Kwas migdałowy jest niezwykle pomocny w leczeniu trądziku oraz skóry tłustej- reguluje i redukuje wydzielanie sebum. Działa bakteriostatycznie, gdyż jego struktura chemiczna jest zbliżona do kilku antybiotyków o szerokim spektrum. Rozjaśnia przebarwienia: melasma, plamy soczewicowate, przebarwienia pozapalne, a jednocześnie nie wykazuje działania fototoksycznego. Złuszcza obumarły naskórek, stymuluje syntezę kolagenu i elastyny i aktywuje regenerację komórkową.Zabieg może być wykonywany przez cały rok. Wyraźnie poprawia naturalny koloryt skóry rozświetla, usuwa powierzchowne przebarwienia, wyrównuje powierzchnię, rozjaśnia i dodaje blasku. Poprawia owal twarzy, wygładza drobne zmarszczki.

Wskazania do zabiegu:

  • Cera zanieczyszczona, trądzikowa, tłusta - jako zabieg o działaniu „antybiotykopodobnym"
  • Nadmierna keratynizacja naskórka
  • Rozszerzone pory
  • Pierwsze oznaki fotostarzenia
  • Przebarwienia pigmentacyjne: posłoneczne, pozapalne, ostuda
  • Zmarszczki, utrata jędrności, również przy cerach wrażliwych i naczyniowych.

Częstotliwość:

Jako kuracja 4 - 6 zabiegów, raz w tygodniu. Maksymalny odstęp między zabiegami 10 dni.


KWAS SALICYLOWY

Kwasy beta-hydroksylowe (BHA)- w kosmetyce stosuje się tylko jeden rodzaj kwasu BHA - kwas salicylowy. Ogólne działanie kwasu BHA jest bardzo podobne do kwasów AHA, czyli także reguluje on odnowę komórkową skóry, działa złuszczająco poprzez rozluźnianie połączeń międzykomórkowych i usuwa zbędne warstwy zrogowaciałych komórek naskórka. Kwas salicylowy jest ponadto związkiem spokrewnionym z aspiryną (chemiczna nazwa aspiryny to kwas acetylosalicylowy) i tak jak ona posiada pewne właściwości przeciwzapalne, sprzyja więc procesowi gojenia wyprysków i podrażnień. Jest to kwas rozpuszczalny w tłuszczach, dzięki temu oprócz tego, że złuszcza martwe komórki z powierzchni naskórka, ma także zdolność przenikania przez warstwę łojową (sebum) i wnikania w głąb oraz oczyszczania porów skóry, a także wnikania w głąb mieszków włosowych, co ma duże znaczenie w leczeniu trądziku. Dzięki temu przyczynia się do odblokowania porów, a co za tym idzie zapobiega tworzeniu wszelkich wyprysków oraz pomaga likwidować tzw. "zaskórniki". Z tego względu preparaty z kwasem BHA polecane są dla cer skłonnych do zanieczyszczonych porów i trądziku. Kwasy te są także odpowiednie dla cer suchych z problemem zanieczyszczonych porów skóry, zwłaszcza w tzw. linii T, bowiem nie mają one właściwości wysuszających. W trakcie stosowania kuracji hydroksykwasami nie należy korzystać z solarium i opalać się na słońcu. Obowiązkowe jest stosowanie stabilnych filtrów z wysokim poziomem protekcji.


KWAS PIROGRONOWY

Wskazaniami do peelingu kwasem pirogronowym są: trądzik w fazie aktywnej, trądzik różowaty, blizny potrądzikowe, zaczerwienienie skóry u osób z policytemią, kuperoza, łojotokowe zapalenie skóry, keratoza trądzikowa, dyskeratoza, hiperkeratoza, keloidy, hiperpigmentacje pozapalne i potrądzikowe, melazma, chloazma, fotoaging. Dotychczas używany był tylko i wyłącznie w dermatologii. Dzięki szybkiej penetracji w skórę właściwą, w wyjątkowo krótkim czasie pozwala na uzyskanie doskonałych efektów estetycznych. Kwas pirogronowy znacząco oczyszcza skórę, przeciwdziała powstawaniu zaskórników oraz w widoczny sposób zmniejsza przetłuszczanie się cery. Polecany szczególnie dla cer trądzikowych i łojotokowych, z bliznami, przebarwieniami, wymagających regeneracji i odnowy. Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości kwas pirogronowy jako jeden z niewielu produktów stosowanych w kosmetologii może być użyty w przypadku skór ze zmianami ropnymi oraz siecią rozszerzonych naczyń. Kwas pirogronowy to alfa-ketonokwas o trzech atomach węgla (CH3CO-COOH), różni się on od kwasu mlekowego (alfa-hydroksykwas), z którym jest w fizjologicznej równowadze, poprzez obecność grupy ketonowej w pozycji alfa zamiast grupy hydroksylowej. Kwas pirogronowy jest obecny w naturze (jabłka, sfermentowane owoce, ocet) i posiada właściwości sebostatyczne, dermoplastyczne i antymikrobowe.
Na poziomie naskórka kwas pirogronowy zmniejsza przyleganie pomiędzy korneocytami co powoduje utratę łączności między komórkami kolczystymi (akantoliza) i w następstwie następuje ścienienie warstwy rogowej. Działa rozjaśniająco i zwiększa świetlistość skóry. Na poziomie mieszka włosowo-łojowego kwas pirogronowy ma wysokie właściwości penetracyjne i bakteriostatyczne (znacząco obniża miejscowe pH) oraz działanie komedolityczne (przeciwzaskórnikowe), redukujące przyleganie keratynocytów ścianki gruczołu. Ma silne działanie regulujące sebum i zmniejszające tłustość skory łojotokowej i trądzikowej.
Na poziomie skóry właściwej stymuluje powstawanie kolagenu. Stymulacja i ponowne modelowanie skóry właściwej (neosynteza glikoprotein, kolagenu i włókien elastyny) oraz pobudza produkcję nowego kolagenu.Kwas pirogronowy nie wywołuje dyskomfortowych defektów estetycznych (pojawienie się krost i utrzymującej się ciemnej pigmentacji). Kwas pirogronowy oprócz właściwości dermoplastycznych i keratolitycznych posiada również właściwości sebostatyczne i antymikrobowe, dlatego znajduje zastosowanie w zabiegach na photoaging, powierzchniowe zmarszczki, miejscowe hiperpigmentacje, keratozę trądzikową, dyskeratozy i hiperkeratozy, łojotokowe zapalnie skóry, trądzik w fazie aktywnej i powierzchniowe blizny potrądzikowe


KWAS GIKOLOWY

Kwasy Alfa-hydroksylowe - AHA występują powszechnie w przyrodzie, można je więc otrzymywać z produktów naturalnych jak: trzcina cukrowa. Kwasy AHA należą do kwasów rozpuszczalnych w wodzie, dlatego też nie mają zdolności do przenikania przez warstwę sebum czyli warstwę łoju i wnikania w głąb oraz oczyszczania porów skóry. Z tego względu preparaty z kwasami AHA są bardziej polecane dla skóry suchej, zgrubiałej oraz zniszczonej opalaniem, ale oczywiście są pomocne także w przypadku cery trądzikowej. W niskich stężeniach działają tylko na naskórek. W wyższych stężeniach, mają wpływ na głębiej położone warstwy skóry, czyli skórę właściwą.


KWAS MLEKOWY

Jest to peeling chemiczny kwasu mlekowego, stabilizowanego (DMAE). Kwas mlekowy to jeden z nielicznych kwasów o silnych właściwościach nawilżających, intensywnie wiąże wodę w naskórku oraz stymuluje skórę do produkcji ceramidów. Idealnie nadaje się dla skór suchych, odwodnionych, dojrzałych. To świetny zabieg anti-age, jak i również dla skór z problemem przebarwień. Działa wybielająco, rozświetla skórę oraz hamuje proces powstawania melazmy. Poprawia owal twarzy, wygładza drobne zmarszczki i bruzdy